Praktijkvoorbeeld: ‘Fibromyalgie’

De heer M.H. 48 jaar komt op consult met heftige pijnklachten van nek-schoudergebied, uitstralend over beide bovenarmen en geleidelijk aan over hele romp.

‘Ik voel mij een oude man en het is beangstigend hoe snel ik aftakel. De pijnen belemmeren mij om zowel privé als in mijn werk goed te kunnen functioneren. Ik voel mij machteloos en gefrustreerd.’ Er kan geen wetenschappelijk diagnose gesteld worden en er is geen behandelprotocol. Volgens de reumatoloog is het fybromyalgie: zgn. wekedelen reuma, een nog onbegrepen ziekte.

Hij heeft geadviseerd homeopathie, dry needling of osteopathie te proberen. ‘Ik ga voor alle 3.’ In het gesprek dat wij voeren past dit ‘alles of niets’ patroon. Wij zijn op zoek gegaan naar het onderliggende patroon en de aanleiding van de onbegrepen pijnklachten.

‘De klacht is manifest geworden sinds ik ben gestopt met het gebruik van marihuana, koffie, cola en suikers. Ik wil niet meer verdoofd door het leven gaan, ik wil leven. Echter nu word ik geleefd door de pijn. Alsof ik al die jaren oud zeer heb opgestapeld, wat nu als pijn manifest wordt.’

Naast ontgifting van lever, nieren en lymfe op natuurlijke basis krijgt hij een homeopathisch middel dat past bij het stadium waarin deze man zich bevindt: machteloos en uitgerangeerd, met pijn van onverwerkt oud zeer uit zijn jeugd.

Na 2 weken: ‘Het verschil is pijn hebben of pijn zijn. Ik voel weer hoop en vertrouwen, ondanks dat de pijn er wel is. Praat meer met partner en een goede vriend over mijn jeugd. Dat is nieuw en het geeft mij inzicht dat heilzamer is dan verdoving zoeken.’

Na 4 weken: ‘Nog steeds verbetering echter de gebroken nachten breken mij op. Als ik lang in 1 houding lig word ik wakker van de pijn en ga ik weer liggen malen.’

Advies: eerste voorschrift doorgaan en 2e homeopathisch middel ingezet om de ontzuring en ontgifting te bevorderen.

Na 6 weken: Reumatoloog is tevreden over bloedwaardes, doorgaan met dry needling en ostheopathie naar behoefte. ‘Ik voel zelf nog steeds vooruitgang, het is een lange weg, maar het is het waard.’

Analyse: Deze casus is een voorbeeld van onze aanpak, niet klachtgericht maar persoonsgericht. In samenwerking met andere disciplines proberen we maatwerk te leveren.

Het is soms een lange weg, maar het illustreert de kracht van de homeopathie, ondersteuning op weg naar zelfherstel en autonomie.

NB: Alle voorbeelden op deze website komen uit onze eigen praktijk en zijn met toestemming van de cliënt gepubliceerd.